Ik zie ik zie wat jij niet ziet: Zeeuws Museum X Das Leben am Haverkamp

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Zeeuws Museum X Das Leben am Haverkamp

In het Zeeuwse Middelburg kom je wellicht niet zo snel maar nu heb je, naast de mooie stranden, nog een goed excuus je naar deze prachtige provinciestad te spoeden. Het Zeeuws Museum heeft namelijk het jonge modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp gevraagd de modezalen van het museum opnieuw in te richten. Nadat deze zalen de afgelopen drie jaar in het teken stonden van handwerk en het vasthouden, overdragen en vernieuwen van oude technieken, bevatten ze nu een kleurrijke collectie nieuwe kleding, accessoires en gebruiksvoorwerpen.

De Zeeuwse connectie

De ontwerpen zijn allemaal gebaseerd op een moderne interpretatie van oude objecten uit de collectie Streekdracht en Huisraad van het Zeeuws Museum. Deze voorwerpen werden door anderen waargenomen en beschreven; zonder de museumstukken zelf hebben gezien, zijn de  ontwerpers met deze interpretaties aan de slag gegaan en werd de expositie gevormd.

Gemaskerd bal

Wat met name opvalt zijn de verschillende maskers en zelfs een het gehele lichaam bedekkende burka. Maskers zie je ook bij eerdere fashionshows van het collectief terug, en zagen we op de runway bij bijvoorbeeld Gucci en Iris van Herpen.

Dewi Bekker, één van de vier ontwerpers van het collectief, vertelt over de fascinatie van het collectief voor folklore en voor de transformatie van identiteit. Voel en gedraag je je anders door de kleding die je draagt en verandert dat, als de drager van de kleding zijn identiteit verhult door een masker.

De maakbaarheid van identiteit staat bij meerdere ontwerpers centraal. Alessandro Michele (voor Gucci) benadrukt dat we door de toepassing van nieuwe technologieën, mode, social media en Hollywood de Dr. Frankenstein van ons eigen leven kunnen zijn . Hij ziet dit als iets positiefs; we hebben de keuze uit te dragen wie we (willen) zijn.

Deze keuzevrijheid staat in schril contrast met de authentieke Zeeuwse klederdracht, gebaseerd op de streek waar je vandaan kwam. Hierbij ging het niet om het individu, maar om de collectiviteit van de gemeenschap. Door aanpassing van een klein detail, zoals het aantal stringen aan je halssnoer, werd je verleid je identiteit enigszins aan te passen, maar nooit buiten het grotere geheel.

Das Leven am Haverkamp plaatst het culturele erfgoed van Zeeland nu ook buiten de originele context, en integreert deze met nieuwe ontwerpen, materialen en technologieën in de huidige maatschappij. Zo wordt het verleden doorgegeven aan de toekomst; de expositie zelf heeft ook iets weg van een doorfluisterspelletje.

De collectie is nog te bezoeken tot 5 mei 2019 in het Zeeuws Museum in Middelburg. Voor meer informatie en openingstijden zie www.zeeuwsmuseum.nl.

das leben am haverkamp
das leben am haverkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *